Az okos szüzek felelőssége

„Amíg azok távol voltak vásárolni, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Azután bezárták az ajtót. Később megérkezett a többi szűz is, és így szóltak: Uram, uram, nyiss ajtót nekünk! Ő azonban így válaszolt: Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket.” „Vigyázzatok tehát, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok!”” (Máté 25, 10-13)

Lekésni a vonatot bosszantó dolog. Elkésni az esküvőről szörnyen kínos érzés, pláne ha a lakodalmas ház ajtaján hiábavaló a dörömbölés. Az elszalasztott alkalom egyszerűen pótolhatatlan.

A példázatbeli tíz szűz közül öt pontosan így járt, amíg elmentek olajat venni a lámpásaikba.
Jézus ezzel a példázattal elsősorban a vigyázásra akarta felhívni a figyelmet : csak a felkészültek juthatnak be a menyegzőre.

Érdekes megfigyelni, hogy az okos és a balga szüzek között látszólag semmi különbség nincs. Mind a tíz tudta, hogy jönni fog a vőlegény, mindenkinek volt lámpása, amit elővehetett, együtt indultak el az útra, majd elfáradva a várakozásban elaludtak. Kivétel nélkül mindenki így járt! A kis különbség csak a döntő pillanatban derült ki, amikor a balga szüzeknek sürgősen olajra volt szükségük. Az út során ez nem tűnt problémának. Azt gondolták magukról, hogy eléggé felkészültek, biztonságban vannak, és majd kérnek olajat, ha az muszáj lesz. Nem kizárt, hogy az okos szüzek többször figyelmeztették őket, hogy a hiányosságuk miatt könnyen lekéshetik a vőlegénnyel való találkozást. Nem fukarság, vagy a szeretet hiánya miatt nem kaphattak az olajból, hanem azért, mert minden egyes okos szűznek csak annyi olaja volt, ami épp elég az út végéig.

A történet azt ábrázolja, hogy a gyülekezetekben okos és balga szüzek egyaránt vannak. Ott ülnek egymás mellett az istentiszteleteken. Ugyanazt az igehirdetést hallják, és tudják, hogy Jézus vissza fog jönni , és elválasztja azokat, akiket magával visz a mennybe. A balgák természetesen ide sorolják magukat. Hiszen jó emberek, és nem követtek el semmilyen kirívó bűnt. Szerintük mások azok, akiket az ítélet kirekeszt a menyegzőről. Például a szomszédot, mert……., vagy a kollégát, amiért…….., a rokont, aki képes volt………, és a gyülekezeti testvért, kifogásolható élete miatt. A példatár folyamatosan frissül és bővül, akár az ujjlenyomat gyűjtemény a bűnügyi nyilvántartásban.

Az okosok már régen tudják, hogy a balgák csak áltatják magukat. De felelősséget éreznek értük, mert amíg egy úton mennek, addig van remény, hogy átkerüljenek hozzájuk. Az okosokat időnként elfogja a türelmetlenség, ilyenkor legszívesebben elhagynák a gyülekezetet, látva a többiek egy helyben topogását, és a bűnökből kialakuló helyzeteket. Ezért megújulásért imádkoznak, és szenvednek a késlekedő változás miatt. Komolyan átérzik annak a felelősségét, hogy az ítélet az Úr házán kezdődik el ( 1 Péter 4, 17-18 ). Kitartva maradnak a helyükön, példát véve Jézusról, aki a rábízott feladatot végigvitte a kiteljesülésig. Az Úrra bízzák, hogy meddig tart a várakozás.

Az okos szüzeknek tiltott felsőbbrendűnek gondolni magukat. Ők is minden nap az Úr kegyelméből élnek, szeretettel próbálnak szolgálni a gyengébbek felé, és kitartóan emlékeztetni, hogy az a kis olajbéli különbség egyszer komoly hiányosság lesz, amikor a Vőlegény visszajön a gyülekezetért.

Az okos szüzek tudják, hogy kitől kapták az üdvösségüket. Ez nem átadható, nem örökölhető, és nem szétosztható. Mindenkinek személyesen kell megszerezni, az Úrtól kérve.

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*