Csupa tisztességes ember

„” Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívogassam, hanem hogy a bűnösöket megtérésre.” (Máté 9, 13)

II. Frigyes porosz királyt (1712 – 1786) már életében Nagy Frigyesnek nevezték, mert valóban nagy államférfi volt. Ezenfelül népe is szerette, igazságosságáért. Idős korában mély tisztelettel, de egyszerűen csak így emlegették: az Öreg Frici.
Nemegyszer elvegyült a nép körében, hogy megismerje nyomorúságaikat és gondjaikat. Egyszer az Öreg Frici meglátogatott egy börtönt. Elbeszélgetett a rabokkal, megkérdezte, hogy mit követtek el, és milyen ítéletet kaptak.

A király álmélkodva állapította meg, hogy a börtön minden lakója ártatlan. Az egyik elpanaszolta, hogy megrágalmazták, a másik tévedés áldozata lett, voltak, akik azt állították, hogy igazságtalan bíró áldozatai. A király mindenkit nyugodtan végighallgatott.
Végül egy fogolyhoz ért, aki szégyenkezve hajtotta le fejét:
„Felség, én egy csirkefogó vagyok. Már az iskolát is kerültem. Később munkakerülő lettem, és sok fájdalmat okoztam a szüleimnek. Lustaságom miatt adósságokba keveredtem, ezért lopni kezdtem. Életem teljesen tönkrement. Bárcsak mér egyszer újra kezdhetném!”

A király így szólt erre, a bűnbánó emberre mutatva: „Mit keres ez a gazfickó itt, ahol csupa tisztességes ember van?
Ki vele gyorsan, hogy el ne rontsa a többieket! ”

Vele kapcsolatban volt remény új életkezdésre.

A többiekről pedig ezt mondta az Öreg Frici:
„Ezek pedig nyugodtan tovább morgolódhatnak. Szégyentelenek, nincs bűntudatuk, hazugok és önigazak.”

Milyen sok embernek a legfőbb törekvése az, hogy igaznak és jónak lássák. Lehet, hogy ez sikerül is nekik. Isten előtt azonban nincs olyan ember, aki bűn nélküli volna. Nem szükséges, hogy börtönbe kerüljenek, önigazságuk önmagában is elég nagy bűn, hogy ne kerüljenek a mennybe. Mert a széles útnak, amely a kárhozatba visz, van egy „járdája” is. Ez nem visz sáron, mélységes szennyen keresztül, de ugyanúgy az örök romlásba vezet. Életszemléletük remekül alkalmazkodik a világhoz, és a legjobb társaságban forognak. Nincs mentség a számukra, hacsak idejében fel nem nyílik a szemük.

Ha becsületes és őszinte vagy önmagadhoz, meg kell vallanod, hogy nálad sincsen minden rendben. Ne rejtőzködjél el magyarázkodások és a látszatszentség fügefalevele mögé. Valld meg vétkeidet a legnagyobb Királynak. Ne hallgasd el szíved nyomorúságait és csődjeit.

Ezzel olyan úton indulsz el, amelyen Jézus Krisztus segíteni tud.

F. König

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*