Efézus 4, 26-27

„Ha haragusztok is, ne vétkezzetek, a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek.”
(Efézus 4,26-27)

Az ördög szereti látni a negatív érzelmi kitöréseinket. Tudja , hogy ez az ő ideje. Nem véletlen, hogy az ige azt ajánlja, hogy minél előbb, de legkésőbb estig jöjjünk ki a haragos indulatainkból, mert sok bűn ebből az állapotból fog kinőni. Mennyi minden történt már haragos szavaink következményeként! És milyen rosszul, vagy éppen sehogy sem tudtunk ettől aludni az éjszaka. Másnap reggelre garantált volt a morcos hangulat.

A harag, és főként a meggyűlt harag, ami már gyűlöletbe csap át egyike a legmegbetegítőbb állapotoknak. A haragot konzerválni veszélyes fényűzés!
Erre mutatott rá Gattes professzor, aki a washingtoni egyetem pszichológiai laboratóriumában látható módon ki tudta mutatni érzelmeink eredményeit.
Mínusz 271 fokra lehűtött kémcsövekbe leheltetett különböző lelkiállapotú embereket. Az aránylag normális lelkiállapotban lévő emberek leheletének párája színtelen cseppekben csapódott le a hideg csövek falára. A haragos, gyűlölködő emberek lehelete barnás színű volt. A nagy szomorúságban lévők szürkés színű csapadékot leheltek. A komoly lelkiismeret furdalással küzdő páciensek lehelete rózsaszínes árnyalatot mutatott.
Ennek megfelelően a különböző csapadékok kémiai összetétele is más volt. Amikor a „haragos” barnás színű folyadékból fecskendezett be tengeri malacokba, azok hamarosan megvadulva nekiestek a ketrecnek, és a nagymértékű dühkitörés után több állat elpusztult.

A professzor szerint a rossz lelkiállapot káros anyagokat termel a szervezetünkben, és ezek felszívódva előbb vagy utóbb betegségeket okoznak.
A jó hangulat és a derűs lelkiállapot pedig a szervezetre rendkívül hasznos kémiai összetételű anyagokat eredményez.

A harag akadályozza imádságaink eredményességét: „Azt akarom tehát, hogy a férfiak mindenütt bűntől tiszta kezeket felemelve imádkozzanak harag és kételkedés nélkül.” (1Tim 2,8)

A harag legjobb ellenszere a szeretet: „Ne légy bosszúálló, se haragtartó a népedhez tartozókkal szemben. Szeresd felebarátodat, mint magadat! Én vagyok az ÚR!” (3 Mózes 19,18)

A szelíd hozzáállás is sokat segít: „Mikor a fejedelemnek haragja felgerjed te ellened, a te helyedet el ne hagyjad, mert a szelídség nagy bűnöket lecsendesít.” (Károli, Prédikátor 10,1)

Ha így viselkedünk, szervezetünk tele lesz hasznos kémiai anyagokkal, és a környezetünkre gyógyító hatást árasztunk.
(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*