Ezer napos evangelizáció

„Előbb azonban minden nép között hirdetni kell az evangéliumot. ” (Márk 13,10)

Macuzaki evangélista útját a délre fekvő kisváros, Komacu felé vette.
Ott kapott alkalmazást egy kerámia műhelyben. A városban 48 templom volt, köztük 41 szüleinek buddhista szektájához tartozott.
Macuzakiban égett a vágy, hogy legalább egy lelket az Úrhoz vezessen. Elhatározta, hogy az utcán fog prédikálni.
Ezer napon át akart megszakítás nélkül az Úrról bizonyságot tenni. Estéről estére ott állt az utcán, jó időben, rossz időben, esőben hóban egyaránt. De senki nem állt meg, hogy hallgassa. Ez azonban nem vette el a bátorságát.

Három éven át egyetlen estét sem hagyott ki. Már az egész város úgy nevezte: Krisztus bolondja.

Egyetlen hívő, vagy kereső ember sem csatlakozott hozzá.
Az 1012. estén bizonyos távolságból meglátott egy alakot, a lámpaoszlop árnyékában, aki hallgatta, amit mondott.
Először arra gondolt, hogy talán rendőr. De nem annak látszott. Macuzaki nagyon örült, hogy végre van egy hallgatója.
Az ismeretlen a következő estéken is visszajött. A tizedik estén végre közelebb merészkedett.
Hogai nevű fiatalember volt, aki a tíz kilométerre fekvő Kizu nevű faluban lakott. Ott élt a családjával, amely földműveléssel és halászattal foglalkozott.

Hogai az elmúlt télen a falujabeli fiatalokkal együtt halászott a tavon. Hideg volt és nem fogtak semmit. A fiatalemberek hazamentek, de Hogai még egyszer kivetette a hálóját. Mikor kivonta, valóban fogott valamit. A zsákmány azonban kiábrándító volt. Két kis könyvecske kék kötésben, ezt találta a hálóban. Ez volt rájuk írva: János örömhíre.
– Biztosan két vidám írás – gondolta, ahogy szárítgatni kezdte a könyveket.

Csak úgy találomra belelapozott az egyikbe. Ott ez állt: „Vessétek ki a hajó jobb oldalán a hálót, és találtok! Kivetették tehát, de kivonni már nem tudták a rengeteg hal miatt.”
– Aha, itt az áll, hogy, vessük ki a hálót a hajó jobb oldalán. Jó, mindjárt megpróbálom.
A hálót a csónak jobb oldalán újra kivetette. És lám, noha az előbb semmit sem fogott, ahogy kiemelte a hálót, kerek húsz kiló hal volt benne.
Hogai nagyon elcsodálkozott a könyvecske utasítása alapján elvégzett azonnali sikere láttán. A következő napokban tovább olvasta, majd rájött, hogy egyike azoknak a külföldi istenkönyveknek, amelyeket a lakosok a tó mélyére süllyesztettek.

A Meiji – korszak vége felé ugyanis a Japán Bibliatársaság egész Japánt elárasztotta a négy evangéliummal. Így Isikavaken szinte minden házába is eljutott egy- egy evangélium. A legtöbben ezt a külföldi istenkönyvet az ősök házi oltárára helyezték a bálványszobrok mellé. és ezután elfelejtkeztek róla.

Annak az évnek a nyarán nagy árvíz pusztított, amely házakat, és állatokat sodort el, és igen nagy kárt okozott. Majd járvány kitörése is fenyegetett. Ugyanekkor halt meg Meiji császár is. A babonás lakosság ezeket az eseményeket a külföldi istenkönyvvel hozta kapcsolatba.

– Az istenek büntetése van rajtunk, mert megharagudtak, hogy eltűrtük ezt a könyvet a házi oltárunkon – aggodalmaskodtak.
Ezért öszegyüjtötték a könyveket, egy részüket elégették, más részüket egy nagy dobozban a tó mélyére süllyesztették. A papok a házi oltárokat a rájuk hintett sóval megtisztították, és újra felszentelték. A nép pedig megnyugodott. A doboz azonban a tóban lassacskán szétesett, és a könyvek kiszabadultak. Így akadt közülük kettő Hogai hálójába.

Hogaiban felébredt a kíváncsiság a könyvecske iránt. Tartalma sajátosan érintette. Még további tapasztalatokat akart szerezni a benne foglalt utasításokkal kapcsolatban.

Egy napon eljutott falujába a hír Krisztus bolondjáról, aki a közeli városban, Komacuban, minden este az utcán prédikált. Hogait érdekelte ez az ember. Minden este titokban kilopózott otthonából, hogy meghallgassa Macuzakit.
Milyen nagy öröm volt ez Macuzaki számára! Élő hitre vezethette az ifjú Hogait. Ő volt az ezer napos evangelizációjának első gyümölcse!
Az ifjú halász később Komacu városka kicsiny gyülekezetének egyik oszlopos tagja lett. Haláláig az Úr jó bizonyságtevője volt.

H.Tanaka : Farkasok között
címen Macuzaki Szotohiko, az 1892-ben született japán evangélista életéből írt le néhány megrázó, a krisztusi szeretet hatalmát bizonyító történetet.

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*