Ha fény derül az igazságra

” Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Én vagyok a világ világossága, aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (János 8 ,12)

Képzeljük el, hogy ülünk egy sötét szobában az asztal mellett, és az a feladatunk, hogy az elénk tett ékszerek értékét meg kell állapítani, de csak tapintással. Tippelhetünk bárhogyan, az igazság akkor derül ki, amikor feloltják a villanyt, és meglátszik, hogy mi az értékes, és mi az ami bóvli.

A szellemi sötétségben élő ember sem tudja, hogyha Bibliát tart a kezében, az mennyire értékes. Ott van a szeme előtt az igazság, beleolvas, és nem érti. Ismeretlen fogalmakat, vagy ellentmondást fedez fel, amire nem talál magyarázatot, harcokról és bűnökről számolnak be hosszú fejezeteken keresztül, és a végén megállapítja, hogy ezt is csak emberek írták.

Igazán annak a kegyelemnek örülhet, ha Isten felgyújtja az „égőt”, és a Lélek világosságot ad a megértéshez. A világosság több, mint az intelligencia, vagy a következtető képesség. Tanulatlan emberek a Lélek világosságában többet érthetnek meg Isten szavából, mint akik sokat tudnak, de gyenge a fényerő.

Egy fiatal férfival beszélgetve szóba jött a hit kérdése. Igen gyakori, hogy az emberek sokféle dologban hisznek, ő is el kezdte magyarázni a saját, innen – onnan összerakott ideológiáját, amitől nem látszott, hogy boldogabb lett, csak kell valami , amibe kapaszkodni lehet.

Ellensúlyként egyetlen mondatot idéztem neki:
„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne , el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3,16)

Ezt még sosem hallotta, és látszott, hogy gondolkodóba esett.
Aztán csak ennyit mondott:
„Minden egyes szóval vitatkozni tudnék.”

A maga szemszögéből igaza volt. Felfogta, hogy ebben a távlatokat nyitó tömör mondatban rendkívüli, és merőben új közlés van , de a sötétség felől nézve mindez csak vita tárgya maradt. Mert még lepel volt a látásán. Isten rávilágításában azonban feltárul a mondat értelme, a megmenekülés és az üdvösség egyetlen módja. A megvilágítás tehát igen fontos. Mesterséges fények szóba sem jöhetnek, inkább zavarnak.

Az életben el lehet lavírozgatni kisebb fényerő mellett is, az Úr mégis választás elé állít:

Sötétben – homályban – vagy világosságban szeretnél lenni?
Langyos vagy, vagy forró? Izzik az ige a szívedben?

Ha hiányt érzel ezekben, akkor szabad kérni Istentől a tiszta fényt, hogy a sötétség végleg eltakarodjon.

Jézus társaságában mindig világosság van!

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*