Jelenések 21, 12-14

„Fala nagy és magas volt, tizenkét kapuja,előtte tizenkét angyal,és a kapukra nevek írva, Izrael fiai tizenkét törzsének nevei: keletről három kapu,északról három kapu, délről is három kapu, és nyugatról is három kapu. A város falának tizenkét alapköve volt, és azokon a Bárány tizenkét apostolának tizenkét neve.”
(Jelenések 21, 12-14)

El sem tudjuk képzelni, hogy milyen megterhelő lehetett János apostol számára látomásban átélni a Jelenések előző fejezeteiben leírt ítéletes csapásokat. Ezek szörnyű depressziót okozhattak volna, ha nincs a végén a 21. és a 22. fejezetek csodálatos látomása az új égről, új földről, és az új Jeruzsálemről.

Az új Jeruzsálem a hívők tökéletes és tiszta közösségét jelképezi (Efézus 2,19-22). Az apostol ragyogó várost lát. A város kocka alakú, ez emlékeztet a jeruzsálemi templom belső szentek szentjére, ahol az Úr szövetségládája volt. (1 Királyok 6,20)
A helyiség szintén kocka alakú volt. A tizenkét kapu arányosan el van osztva körbe, így a város jól megközelíthető. Aki odatartozik, annak könnyű a bemenetel!

Egyes magyarázók szerint a kapuk tájolásának szimbolikus jelentése van: az északi kapukon azok mennek be akik elsősorban az értelmükön keresztül tértek meg, a déli kapukon bemenőknél az érzelmi hatások voltak az erősebbek, a keleti kapukon a fiatalon megtértek, a nyugati kapukon pedig az idős korban megtértek mennek be a városba.

Gondolkozhatunk azon is, hogy a város tizenkét alapkövén felírt apostolok nevei közül vajon ki a tizenkettedik apostol? Júdás, aki elárulta Jézust? Vagy Mátyás, akit Júdás helyébe választottak az apostolok? Vagy Pál apostol, akit az Úr személyesen választott ki, és a pogányok apostola lett? Nem tudjuk! Meglepetés lesz, mint minden más az új világban.

Ujjongó öröm és nagy vigasztalás olvasni az utolsó fejezeteket. És figyelmeztetés is, mert sok embernek fogalma sincs ezekről. Mások üdvössége lehet, hogy személyesen a mi felelősségünk.

„Boldogok, akik megmossák ruhájukat, mert joguk lesz az élet fájához, és bemennek a kapukon a városba.” (Jel 22,14)
(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*