Keresd a csendet!

„…és tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát…” (1 Tessz 4,11)

Zajos világban élünk, autók, motorkerékpárok, teherautók, repülők szinte állandóan útban vannak valahová. De eltekintve a forgalom zajától, amely néha már kibírhatatlan, sok helyen túl hangosan beszélnek, énekelnek vagy zenélnek, bár ezt igazi értelemben már nem is lehet éneklésnek illetve zenének minősíteni, inkább alvilági zajnak. Az ősellenség, a Sátán nem szereti a csendet, amely az embereket a dolgok mérlegelésére elvezethetné. Ő az elkábítást, a gondolatok eltérítését munkálja. Ézsaiás írja: ” …a béke és a bizalom erőt adna nektek! ” ( 30,15 )

„Légy csendben, és várj az Úrra!” ( Zsolt 37,7 ). Csak a csendben tud Isten velünk beszélni, legyen az a közösségben, vagy a személyes áhítatban. Egy közmondás azt mondja: az egyén csendessége nyugalom a többiek számára is. A lárma, a zaj nem vezet jóra. A jó nem kelt zajt.

Jézus csendes és szelíd volt, amikor az egész emberiségért szenvedett. Akkor is csendet és hallgatást követelt, amikor csodát tett.

Ne feledjük, hogy meg van írva: „A bűnt szereti, aki veszekedni szeret, és aki nagyra tátja száját, saját romlását keresi. Az álnok szívű embernek nem lesz jó vége, és a csalárd nyelvű bajba kerül ” ( Péld 17, 19-20 ).

Mi tehát csendességre törekszünk, hogy az Urat szemléljük, tőle akarunk tanulni, útjain járni, szavára és tetteire figyelni.
Jézus mondja nekünk: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” ( Mt 11,29 ).

Cs. L.

A Salamon által építtetett templom úgy készült el, hogy a köveket előre kifaragták, így a helyszínen már nem hallatszott sem kalapácsnak, sem vésőnek, vagy más vasszerszámnak a zaja ( 1 Kir 6,7 ). A falak a lehető legnagyobb csendben emelkedtek fel, mint ahogy az egyház is csendben épül az Úr Isten vezetése által. Az építő kövek a hívők, akiket Isten gondosan megvés és kiformál, megfelelően arra, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz, és a terv szerinti helyre kerüljenek. Minden egyes kalapácsütés fájdalmas és szükségszerű , de ” megmunkálatlan ” hívő nem kerülhet be az építménybe. Sok éven át tarthat ez a csendes folyamat, közben a világban zajongók, a látvány után rohanók, nem érzékelnek ebből semmit.
Keresd a csendet, értékeld ha megtaláltad, és épülj benne Isten elhívása szerint!

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*