Ki az a Jóisten?

„Tiszteljétek az Urat, mert igen jó, mert örökkévaló az ő irgalma. ” (1Krónika 16,34)

„Én Istenem, Jóistenem, becsukódik már a szemem…. ” Ugye ismerős?
Sokunkat tanítottak meg erre az egyszerű imádságra az édesanyák a nagyszülők. Kisgyermekként nagy megnyugvással mondtam el esténként, közben védettséget éreztem. Van egy Jóisten , aki egész éjszaka őrködik a család felett, semmi baj nem történhet.

Később a Bibliát olvasva rájöttem, hogy a Jóisten kifejezés nem létezik. Jézus azt mondta a gazdag ifjúnak: ” Senki sem jó, csak egy, az Isten ” (Mt 19,17b ). Nem a Jóistenről beszélt, hanem Istenről, akinek az egyik tulajdonsága az, hogy jó.

Az Ő jóságát példákkal lehet kiemelni:
Az Úr jó a tisztászívűekhez (Zsolt 73,1; 125,4), és örül, ha jót tehet a népével (Jer 23, 41). Minden jó adomány és ajándék Tőle származik (Jak 1,17 ; Mt 7,11), és ahogy elkezdte munkálni bennünk a jó dolgokat, azt véghez viszi a Krisztus Jézus napjáig (Fil 1,6). Jósága és irgalma kiterjed a hálátlanokra és a gonoszokra is (Lk 6,35), hosszan tűr érettünk, hogy megtérésre jussunk (2Pt 3,9 ; Róma 2,4), és döntése szerint késleltetheti a megérdemelt ítéletet. (2Kir20,19)

Isten többi tulajdonságáról is bőséges a példa. Meg kell értenünk, hogy Ő szent, igazságos, bölcs, gyűlöli a bűnt és a gonoszságot, tud haragvó és ítéletes lenni. A hívőknek ezt is szem előtt kell tartani, amikor a jóságos Istentől várnak valamit.

A Jóistent leggyakrabban a hittől távol álló jó emberek emlegetik. Megítélésük szerint nincs különösebb bűnük, ezért Istentől csak jót várhatnak. A Jóistennek mindig segítenie kell, természetesen az igényeik szerint. Tulajdonképp csak erre az egy szerepkörre szűkülnek a hozzá intézett röpke fohászok. Elképzelik, mint szerető apót, aki véletlenül sem dorgálja meg esendő gyermekeit, és a csínytevések fölött elnézően szemet huny. Reggeltől estig megértő barát, éjszaka pedig kötelezően védelmezi az alvókat. Hozzá képest a Télapó a krampuszával reálisabb, mert legalább virgácsot hoz a rosszalkodóknak.

Fejtörést okoz a képzéssel bővített Jóistenke megnevezés is. Ő vajon ki lehet? Nehéz meghatározni! Talán egy aranyos segítő manó az űrből, vagy egy kisméretű zsebisten? – tippelné a tanácstalan versenyző a népszerű műveletlenségi vetélkedőn. A fentiekkel rokon kifejezés a Kisjézuska . Ő sajnos sokaknak örökké a jászolban maradt, mert a felnőtt Jézus kereszten elvégzett váltság halála túl véres és borzalmas esemény, ami romba döntheti a róla készült karácsonyi vitrinkép bethlehemes idilljét. Hozhat a fenyőfa alá rengeteg ajándékot, a többi napokon el van felejtve.

Aki már átélte, hogy mit jelent az élő Isten elé esni úgy bűnösen, szennyesen, megtörve, árván és tehetetlenül, az nem tud mit kezdeni a Jóisten nevű bálvánnyal. Megalázkodva az Atya Istennel fog találkozni, aki Ura és ítélője a teremtett világnak, és Jézus Krisztussal, aki megválthatja nyomorult állapotából az örök életre.
Istennek minden ajándékai az Ő ki nem érdemelhető jóságát bizonyítják.
A Jóisten nevű népszerű bálvány emlegetése helyett keressük inkább Istent, aki jó.

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*