Lukács 12, 18-20

„Majd így szólt: Ezt teszem: lebontom a csűreimet, nagyobbakat építek, oda gyűjtöm be minden gabonámat és javamat, és ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál! Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál?” (Lukács 12, 18-20)

Nem mostanában írták ezt a pár mondatot ? Jézus ilyen jól ismerte a kapitalizmust ?
Tökéletes rajza korunk uralkodó gondolkozásmódjának, egyetlen szóval megadva annak tökéletes minősítését is: ” Bolond. ”
Egy őrült, értelmetlen forgatagban kering ma az emberiség nagy része. Azért találták ki és fejlesztik a civilizáció eszközeit, hogy nagyobb kényelmet és biztonságot adjon az embernek. De vajon kevesebbet dolgozunk-e ma, és több időnk jut-e a kellemes dolgokra, például a baráti közösségre? Nagyobb- e a mindennapi biztonság ? Mi értelme a rohanásnak? Nincs Istentől származó, embert, másokat, közösséget építő célja. Az egyetlen megfogható cél az ösztönök kielégítése, mint a paradicsombeli történet szimbólumaiban. Azért érvényes egész civilizációnkra az ottani ítélet: „Tövist és bogáncsot hajt neked ( a föld )…. Arcod verejtékével eszed a kenyeret, míg visszatérsz a földbe” (1 Móz 3, 18-19).

Pedig mennyi jót lehetne ezzel a sok jó eszközzel tenni, ha Isten törvénye szerint kezelnénk, és nem a bibliai bolond gazdag logikája szerint!

Jó Istenem, annyi nagyszerű eszközt adtál a kezünkbe, már élni se tudunk nélkülük. És mégis, a nyugalom, a szeretet, a boldogság egyre távolodik tőlünk. Segíts meg engem és családomat, hogy ne váljunk rabjává az eszközöknek! Célt adj nekem és gyermekeimnek, mindennapi munkánknak és törekvéseinknek, hogy Tőled kapott küldetésünket tudjuk betölteni! Hogy otthon békességben és örömben éljünk, és javainkat akaratod szerint használhassuk! Hogy az anyagi eszközök ne váljanak céllá, hanem szolgáló eszközei legyenek életünknek, munkánknak, közösségünknek arra, hogy minél több embertársunk tanuljon örömmel adni hálát neked ajándékaidért! Ámen.

Varga László
Isten asztaláról

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*