Miben reménykedünk?

„Megáll a tudománya minden embernek, szégyent vall bálványával minden ötvös, mert csalódik öntvényében: nincsen abban lélek!” (Jer 10,14)

Szeretett testvérem!

A számítógép előtt ülve, ezeket a sorokat gépelve azon gondolkodom, hogy milyen sok tárgy vesz körül bennünket. Ha körbe nézünk abban a szobában, ahol vagyunk, talán több száz dolog van mellettünk, bútorok, gépek, eszközök, könyvek, fali díszek, különböző tárgyak. A mai modern ember szereti magát körül venni tárgyakkal. Úgy gondoljuk ezek mind nagyon fontosak, sőt nélkülözhettelek az életünkhöz. Szeretjük, ha minden a közelünkben van, amire szükségünk lehet. Ezekkel a tárgyakkal, eszközökkel mindent könnyen, kényelmesen elintézhetünk. Segítenek kézben tartani az életünket.

Sajnos ott van a kísértés számunkra, hogy túl nagy jelentőséget és fontosságot tulajdonítunk ezeknek a tárgyaknak. Vannak olyan tárgyaink, amelyek, ha nincsenek velünk, vagy a közelünkben már – már rosszul érezzük magunkat.

Jeremiás próféta, amikor ezeket a sorokat írja, fele ennyi dolog sem vette körül, mint bennünket, de már az akkori ember mellett is voltak tárgyak, amelyeket megvásárolva, remélte, hogy az életét könnyebbé, boldogabbá teheti. Ezektől a tárgyaktól várta, hogy megoldódjon élete minden problémája. Ezek voltak a bálványszobrok. Emberi kéz alkotási voltak, fémből öntötték őket. Megfogatók, tapinthatók voltak, ezekkel akarták biztosítani pogány isteneik állandó jelenlétét. Nem voltak többek egyszerű dísztárgyaknál, de nagy becsben tartották őket és erőt tulajdonítottak neki. Jeremiás bosszankodik és gúnyolódik, mert, aki ilyen bálványokban reménykedik csalódni fog, mert ezek tehetetlenek. Nem képesek semmire. Figyeljük meg mi a próféta utolsó érve: nincs abban lélek! Lelketlen tárgyak. Mégis de sokat várnak tőle.

Istenünk a Lelkén keresztül van jelen a világban. Jézus Krisztus ígérte szerint pünkösdkor kitöltetett a Lélek. Ez a Lélek nem volt megfogató, nem volt tapintható, nem volt látható, de mégis óriási hatású volt már akkor is, megváltoztatta emberek életét és az egész történelmet új irányba vitte. Azért mert ez a Lélek megelevenítő Lélek. A Szentlélek nem köthető tárgyakhoz, nem vásárolható, nem lehet haza vinni és szekrényre tenni. A Szentlélek ingyen adja az áldásait, ahol megjelenik, ahol átjárja emberek szívét ott, megváltozott életeket láthatunk.

Isten Lelke most is jelen van, láthatatlanul ott van melletted és munkálni akarja, hogy nyisd meg a szíved előtte. Egyedül Ő tud segíteni, megajándékozni Jézus Krisztus ismeretével, elvezetni bennünket a bűnbocsánatig és az örök életig. A Szentlélek által Isten állandóan jelen van közöttünk.

A tárgyak, amelyekkel életünket biztosítani akarjuk, jobbá boldogabbá akarjuk tenni, egyszer elhasználódnak, eltörnek, megkopnak, és végül kidobjuk őket. Szeretett testvérem! A Szentlélek láthatatlan mégsem okoz csalódást, mert megadja mindazt, amire igazából szükségünk van. A legnagyobb értéket adja: Jézus Krisztus ismeretét. Hagyd, hogy a Szentlélek elvégezze a munkáját a Te életedben is. Az Ő jelenléte a legnagyobb áldás számodra!
ÁMEN

(OI)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*