Olcsó Kegyelem

Olcsó kegyelem a megbocsátás hirdetése bűnbánat nélkül, keresztség gyülekezetépítés nélkül, úrvacsora a bűnök megvallása nélkül, feloldás személyes bűnvallás nélkül. Olcsó kegyelem: kegyelem Jézus követése nélkül, kegyelem kereszt nélkül, kegyelem az élő emberré lett Jézus Krisztus nélkül.(Dietrich Bonhoeffer – Követés)

Az Újszövetségben Pál apostol sok helyen beszél a kegyelemről, amit nem lehet kiérdemelni, nem lehet megvásárolni, nem lehet cselekedetekkel kierőszakolni.
„És az sem igaz, hogy a kegyelmi ajándék ugyanolyan, mint az első ember bűnbeesése. Az ítélet ugyan egyetlen eset folytán vitt a kárhozatba, a kegyelmi ajándék viszont sokak elbukásából vitt megigazulásra.” (Róm 5,16) – A kegyelem hatalmas áldozat eredménye. Jézus örök áldozatával kiengesztelte Istent és megnyitotta a lehetőséget az embernek, hogy újra teljes kapcsolatba kerülhessen a világ teremtőjével. De ez csak Jézus követésével valósul meg.

Gondoljuk csak el a következőket:
Szívesen követjük Jézust a csodákban? Teljes szívünkből.
Szívesen követjük Jézust a mennyei királyságba? Alig várjuk.
Szívesen követjük Jézust az alázatos engedelmességben? Vonakodva.
Szívesen követjük Jézust a szenvedésben? Ha lehet, akkor nem.

És sorolhatnánk a kérdést, és sorolhatnánk a negatív válaszokat. Az ember szeretné magáénak tudni az Isten feltétel nélküli kegyelmét és szeretné félre fordítani a fejét, amikor ennek a kegyelemnek az áráról van szó. Pedig az ár az, amely a kegyelmet igazán a magasságokba emeli. Az az ár, amit értünk, miattunk és helyettünk kellett kifizetni.

Fogadjuk el és adjunk érte hálát. Nem nekünk kell kifizetni a kegyelmünk árát. Már kifizette ezt Jézus a vérével, alázatával, szenvedésével, engedelmességével.

Az egyetlen, amivel hozzájárulunk a kegyelemhez, ha hálás szívvel fogadjuk el Isten kezéből és a legdrágább kincsünknek tartjuk egész életünkben!
(Cs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*