1Timóteus 4, 1-5

„A Lélek pedig világosan megmondja, hogy az utolsó időkben némelyek elszakadnak a hittől, mert megtévesztő lelkekre és ördögi tanításokra hallgatnak, és olyanokra, akik képmutató módon hazugságot hirdetnek, akik meg vannak bélyegezve saját lelkiismeretükben. Ezek tiltják a házasságot és bizonyos ételek élvezetét, amelyeket az Isten azért teremtett, hogy hálaadással éljenek velük a hívők és az igazság ismerői. Mert az Isten minden teremtménye jó, és semmi sem elvetendő, ha hálaadással élnek vele, mert megszentelődik az Isten igéje és a könyörgés által.” (Példabeszédek Timóteus 4,1-5)

Pál helyreigazítja az aggályoskodókat: minden teremtett állat jó, nyugodtan ehető. A keresztyének felett, akik Krisztuséi, nincs hatalma a világi tanításoknak az étkezéssel kapcsolatban sem. A hamis tanítók utasításai, hogy bizonyos ételeket „ne ízlelj, ne is érints„ teljesen feleslegesek, haszontalanok és hiú felfuvalkodáshoz vezetnek ( Kol 2, 20-23 ).

A keresztyének hálaadással mindent megehetnek, természetesen mértékletesen. Az egészségügyi okokból javasolt diéta valóban könnyíthet a beteg állapotán, most nem erről van szó. Tudjuk azt is, hogy 100-200 évvel ezelőtt a táplálékok még eredetiek voltak, nem tartalmaztak káros adalékokat, vegyszereket, gyógyszermaradványokat. Ma lámpással kell keresni az olyan élelmiszereket, amik hasonlítanak a régiekre. Az üzletek roskadásig vannak az emberi szervezet számára felesleges, sőt ártalmas termékekkel. Az egyébként jó alapanyagokat is képesek a gyártók teletömni mindenfélével. Véletlenül nem a profitvágy hajtja őket?

Az Éden kertben Ádám és Éva nem kapott utasítást arra, hogy a tökéletesen megteremtett gyümölcsök mellé kanalazzanak minden nap egy kis ízfokozót, meg tartósítót, mert azok feltétlenül kellenek a jó közérzethez! Izsáknak egyszer nem azért lett százszoros a gabona termése, mert a veteményt különleges műtrágyával és gyomirtóval kezelte (1Móz 26,12). Az új Jeruzsálem életfái sem azért teremnek majd minden hónapban gyümölcsöt, mert szuper kemikáliákkal öntözték a tövüket. Arról tesz bizonyságot a Biblia, hogy amin Isten áldása van, az jól tud fejlődni és szaporodni, sok termést hozni. Ami ehetőt megteremtett és nekünk adott az Úr, az pontosan úgy jó az ember számára, ahogy van.

Étkezéskor adjunk hálát Istennek, amiért kegyelmesen ellát minket, és a mai viszonyokra tekintettel kérhetjük azt is, hogy szentelje meg, tisztítsa meg az ételeinket minden ártalomtól. Istennek van erre hatalma.

Vegyük a példákat:
Jézus, amikor kiküldte a hetvenkét tanítványt, ezt mondta nekik: „Íme, hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon, skorpiókon tapodjatok, és az ellenség minden erején, és hogy semmi se árthasson nektek.” (Luk 10,19 )
A tanítványok ígéretet kaptak arra, hogy „ ha valami halálosat isznak, nem árt nekik…” ( Márk 16,18).
A mérges kígyó megmarta Pált, de semmi baja nem lett tőle ( Csel 28, 4-6 ).
Elizeus egyszer mérgező ételt tett ehetővé ( 2 Kir 4,38-41 ).
Mózes a márai keserű vizet, Elizeus pedig Jerikó ártalmas vizét tette ihatóvá ( 2 Móz 15,23-25; 2 Kir 2, 19-22 ).

Mindegyik esetben az Úr által történt az étel és a vizek meggyógyítása.
Örömmel és hálával fogyasszuk az Istentől kapott élelmet, bízva a hatalmában, hogy meg tud védeni az esetleg benne levő, bajt okozható anyagokkal szemben. Aki hozzá tud jutni eredeti , tiszta élelmekhez, az különösen is adjon hálát érte. Isten segítségével még az egyoldalúnak tűnő táplálkozás mellett is jó erőben lehet lenni. Gondoljunk a pusztában negyven évig vándorló izraelitákra, akik az állandó manna fogyasztás ellenére sem lettek alultápláltak és betegesek.

Milyen jó, hogy országunkban terem elég kenyérnek való, zöldség és gyümölcs, és a húsboltokban is bőséges a választék. Hála áldozatunk legyen az, hogy adakozzunk olyanoknak, akiknek sokkal kevesebb jut ezekből az asztalukra.

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*