A hibákról

„Legyetek okosak, ti együgyűek, legyetek értelmesek, ti ostobák! Hallgassatok rám, mert fontos dolgokat mondok, ha felnyitom ajkamat, helyes, amit mondok. Mert szám igazságot szól, ajkam utálja a gonoszt. Számnak minden szava igaz, nincs bennük csalárdság vagy hamisság.” (Péld 8, 5-8)

„Aki azzal dicsekszik, hogy tökéletes,az tökéletes bolond. Sokfelé jártam már e világban, de tökéletes lovat vagy embert még nem láttam, s nem is fogok látni addig, amíg két vasárnap egy napra nem esik. Szeneszsákból nem hullhat ki fehér liszt. Az emberi természet sem tökéletes, s aki ezt emberben keresi, az éppúgy kereshet cukrot a tengerben.Egy régi közmondás szerint: Nincs élet hiba nélkül.

A halottakról nem illik rosszat mondani, de ami az élőket illeti, azok többé-kevésbé feketére vannak festve annyira, hogy az már félszemmel is észrevehető. Minden fejnek van lágy helye. Minden szívnek van egy kis keserűsége. Nincs olyan bölcs, aki ne volna annyira balgatag, hogy ne állítana magának egy kis bódét a hiúság vásárán. Ahol nem láttam a bolondsapkát, ott hallottam a csörgőket.

A hibák nincsenek az emberek homlokára írva, s ez jó, mert különben a széles karimájú kalap volna a divat. De amilyen biztos, hogy minden tojás hasonlít egymáshoz, olyan biztos, hogy valamilyen bűn van minden ember szívében. Senki sem tudja , mikor jönnek napfényre a hibái. A nyulak is akkor ugranak ki a bokorból, amikor nem is sejti az ember. A vén cirmos most nem nyalakodik, de ha nyitva felejted a kamra ajtaját, rögtön látod, hogy ő sem különb, mint a kiscicái. Ha mindig arra gondolunk, hogy tökéletlen emberek közt forgunk, nem esünk kétségbe, ha észrevesszük barátunk
hibáit. Ami avult, az szakad s a repedt cserépből kifolyik a víz. Boldog ember az, aki e nyomorult testtől és vértől nem vár semmit, mert az nem is csalódik. A legjobb emberek a legjobb esetben is csak emberek s a legjobb viasz is olvad. Szóbeszéd, hogy a jó ló sosem lép félre s a jó asszony sosem csap lármát. Igen ám, de az ilyen lovak és az ilyen asszonyok csak meseországban találhatók!

Balgaság kipróbált jó barátokkal szakítani egy-két hibája miatt, mert lehet, hogy megszabadulunk egy félszemű lótól, de helyette teljesen vakhoz juthatunk. Minthogy mindnyájan üvegházban lakunk, ne dobáljuk meg egymást kővel! Az emberek tökéletlenségei a magunk tökéletlenségét mutatják. Az egyik juh körülbelül olyan, mint a másik s ha a szomszédomnak két szeme van, úgy valószínűleg nekem is. Szomszédainkat használjuk tükörnek , amelyben saját hibáinkat fedezzük fel, s magunkon javítsuk ki azt, amit másokban észreveszünk. A hibák mindig vastagok ott, ahol vékony a szeretet.

A fehér tehenet is feketének látod, ha úgy akarod. Saját hibáink feljegyzésére sok papírra lenne szükség, de hála Istennek, ha szabadulni akarunk tőlük, tudjuk, hová vigyük őket. Minden hibáink ellenére Isten azt akarja, hogy hittel tekintsünk Jézus Krisztusra. Ne csüggedjünk el, hanem higgyünk abban, hogy amíg élünk, mindennap fejlődünk s így mielőtt meghalunk sok jót tehetünk. Bár nyikorog a taliga, mégis hazaér terhével, s ha az öreg lónak meg is gyengültek a lábai, még kitesz magáért. Hibásan, vagy hibátlanul, de szántani kell, mégpedig tökéletlen emberekkel, különben nem lesz aratás. ”

C. H. Spurgeon

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*