Bűnvallás

„Elhatároztam, hogy bevallom hűtlenségemet az ÚRnak, és te megbocsátottad bűnömet, amit vétettem.” (Zsoltárok 32,5)

Amikor szándékosan vétkezünk, Isten uralma ellen lázadunk az életünkben – aztán pedig rosszul érezzük magunkat miatta. Ez a rossz érzés annak a bizonyítéka, hogy valóban Isten megváltozott gyermeke vagy – különben a bűn nem zavarna.

Képzelj el egy tizenévest, aki ezt mondja az apjának: „Igazán sajnálom, de elvettem a hitelkártyádat és azzal fizettem, amikor elmentem sörözni a haverokkal.”

Nos lehet, hogy az apa észre sem vette volna, főleg, ha nem egy könyvelő típus. De a fiú nyugtalan lelkiismerete felszínre hozta a témát, és így a fiú ezt mondta: ” Apa, nem kellett volna sört vennem; nem kellett volna hazudnom a koromról; nem kellett volna a te hitelkártyádat használnom mindehhez. Bíztál bennem, és én csalódást okoztam. Sajnálom, ígérem, többé nem fordul elő.”

Ez bűnvallás. Ezt kell tennünk nekünk is imádságainkban.

A bűnvallásként fordított görög szó eredetileg azt jelenti: „egyetérteni Istennel.” Amikor megvalljuk bűneinket, egyetértünk Istennel az életünkben lévő bűnre vonatkozóan, elfogadjuk igaznak, amit Igéjében és Szentlelke által kijelentett nekünk.

Amikor megvalljuk, vagyis kimondjuk a bűneinket, Isten megbocsát és megtisztít.

Igen, a bűnvallás gyakran fájdalmas, de csak így lehet mennyei Atyánkkal való kapcsolatunk tiszta, nyílt és szoros. Nem mintha Isten ne szeretne minket, ha vétkezünk, de mi nem érezzük többé, hogy bátran közeledhetünk hozzá.

Van valamilyen bűn, amit meg kellene vallanod?

„Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól” (1János 1:9)

(A fenti elmélkedés a Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány napi elmélkedése, melynek írója Bob Gass. Magyar nyelven negyedévre szóló kiadvány formájában megrendelhető az alapítvány honlapján, vagy a következő címen: Mai Ige, 6201 Kiskőrös, Pf. 33.)

(Cs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*