Csodadolgok

„Amikor meglátták őt, amint a tengeren jár, azt hitték, hogy kísértet, és felkiáltottak. Mindnyájan látták ugyanis, és megrettentek, Ő azonban azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek! Ekkor beszállt hozzájuk a hajóba, és elült a szél, ők pedig szerfölött csodálkoztak magukban. Nem okultak a kenyerekből, mert a szívük még kemény volt.” (Márk 6, 49-52)

A világhírű bűvész előadására minden jegy hamar elkelt. A közönség érdeklődő feszültséggel várta a fellépést, tudva, hogy mindig számíthatnak valami új trükkre. A színpadon gyakorlatilag minden csudaság lehetséges volt. Eltűnhetett, darabjaira eshetett és lebeghetett ember, állat és tárgy egyaránt. A bűvész gondolatokat fejtett meg, kiszabadult bilincseiből, és még a vízen is képes volt járni. Az illúzió szakadatlanul tökéletes volt, a publikum napokig lelkendezve mesélgette az átélt élményeket. Hiszen ezért fizettek.

A látszatcsodák ovációja után nézzük meg, hogy milyen fogadtatást kapott Ő, aki valóban képes volt csodákat tenni. Az Úr Jézus, amikor elkezdte a szolgálatát egy valaki már nagyon várt rá. Keresztelő János tudta, hogy amint eljön Jézus, az ő szolgálata lejjebb száll, a Jézusé növekedni kezd. Az Úr pedig tudta, hogy bármilyen csodálatos dolgokat tesz, nem fogják megérteni. Még a tanítványok sem. Tanúi voltak gyógyulásoknak, kenyérszaporításnak, látták, hogy a tenger lecsendesült, és azt, hogy Jézus jött feléjük a vízen járva. De ők csak álmélkodtak, mert a szívük kemény volt. Pontosan úgy, mint a fáraónak a szíve a tíz csapás idején. Szomorú diagnózis!

A szív keménysége lehetetlenné teszi a csodák elfogadását. Ehhez szokott társulni a szem előtti lepel, az „eldugult” fül, és az okoskodó elme, amely mindenre tud magyarázatot adni.

Jézus vízen járása azonban felülmúlja a gravitáció törvényét.
– Én, ha ott lehettem volna, megértettem volna Jézust. – vélekedünk gyakran így, a meleg szobában, a terített asztal karosszékében ülve. Biztos ez?

Az Úr mégis milyen türelmesen bánt a tanítványokkal. Vezette , szerette, és elkísérte őket életük végéig.
Velünk is ezt akarja tenni. A csodák csak nekünk különlegesek, az Úr Jézusnál ez természetes.

Vigyázzunk, hogy el ne menjen mellettünk az Úr, úgy , hogy: „nem is tett ott sok csodát a hitetlenségük miatt.” ( Máté 13, 58 )

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*