Csúf vereség?

„Utoljára pedig fiát küldte el hozzájuk, mert úgy gondolta: A fiamat meg fogják becsülni.” (Máté evangéliuma 21,37)

Vajon mit várt Isten, amikor a fiát a Földre küldte?

Jézus mondott egy példázatot egy gazdáról, akinek volt egy szőlőbirtoka. (Máté evangéliuma 21,33-45) Ez a gazda távol volt a földjétől, amikor eljött a szüret ideje. Így a szolgáit küldte el, hogy begyűjtse a neki járó termést. Azonban a munkások megfogták, megverték, megölték, vagy megkövezték ezeket a szolgákat. Végül ezt olvashatjuk a példázatban:
„Utoljára pedig fiát küldte el hozzájuk, mert úgy gondolta: A fiamat meg fogják becsülni.” (Máté evangéliuma 21,37)

Ha nagypéntekre tekintünk, akkor láthatjuk, hogy igazzá válik Jézus példázatának a folytatása, amelyet magáról mondott: „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség. Majd megragadták, kidobták a szőlőn kívülre, és megölték.” (Máté evangéliuma 21,38-39)

Jézus meghalt. A messiás, aki a Mindenható fiának mondta magát ott függött a kereszten és „kilehelte a lelkét”. Egy hozzá közel álló tanítvány árulta el. Micsoda csúf vereség! Megverve, leköpve, megcsúfolva került az egyik legszörnyűbb kivégző eszközre. Ennyire becsülték meg az Isten fiát.

Azonban nem kell messzire mennem nekem sem. Hiszen eddigi életem első felében (ha meg nem is köveztem), de semmiképpen nem vettem komolyan Isten szolgáit. Jézusról pedig, ha gondoltam is valamit, biztosan nem azt, hogy megbecsülöm…

Pedig hozzánk is szól a példázat folytatásának a kérdése: „Amikor megjön a szőlő ura, vajon mit tesz ezekkel a munkásokkal?” (Máté evangéliuma 21,40)

Lehet azt gondolod, hogy ez téged nem érint. Mégis Istennek te is válasszal tartozol arra a kérdésre, hogy miképpen viszonyulsz a fiához, miképpen viszonyulsz Jézushoz. Ebben pedig az is válasz, ha hallgatsz, vagy nem akarsz tudomást venni róla.

Bárhogy is állsz, nem késtél még el. Most amikor annak az ünneplésére készülünk, hogy hogyan lett a csúfos vereségből fényes győzelem alkalmad lehet a válaszadásra. Jézus által nyílt meg az utad, hogy a győztes csapat tagja legyél. Akár már ma is megragadhatod a lehetőséget, hogy elkerüld a biztos vereséget és, hogy az ÉLŐ, feltámadt Jézusra mondj igent, akié a mindent elsöprő végső győzelem.

(TT)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*