Jézus és a fertőző beteg

„ Odament hozzá egy leprás, aki könyörögve és térdre borulva így szólt hozzá: Ha akarod, meg tudsz tisztítani. Jézus megszánta, kezét kinyújtva megérintette, és így szólt hozzá: Akarom, tisztulj meg! És azonnal eltávozott róla a lepra, és megtisztult.” (Márk 1,40-42)

A közösségből kizárt leprás nem tartotta be a törvény által előírt távolságtartást. Bátorságot véve közelített, mert hitt Jézus gyógyító erejében. Igen, mindig közel kell menni Jézushoz, másképp nem megy. De csak alázatos kéréssel lehet, mint ahogy a leprás tette, rábízva magát az igazi Doktorra.

Jézus olyat tett, amit senki nem mert: megérintette a félelmetesen fertőző beteget, és az Ő tiszta jelenlétében a leprának takarodni kellett! Mai viszonyokba helyezve az eseményt: Jézuson nem volt gumikesztyű, maszk és védőruha. Még csak kezet sem mosott az érintés után, és nem különült el a tisztasági törvények előírása szerint. Miért lehet ez?

Később elmagyarázta a farizeusok vádló kérdésére válaszolva, hogy nem a mosatlan kéz fertőz meg, hanem az a gonoszság, ami kijön az emberek szívéből (Mk 7, 15-23). Ezeket veszélyesebbnek tartotta, mint például a mosdatlan kézzel való evést, vagy akár egy fertőző beteg megérintését. Milyen újszerű megközelítés ez!

A szívből kijövő gonosz gondolatok, paráznaságok, lopások, kapzsiságok, csalások, irigységek, amik tisztátalanná tesznek, amiktől az élet útjáról letérő ember meggyengül. Ezt a mechanizmust Isten helyezte belénk. A megbetegedés egy biztonsági jelzőrendszer, figyelmeztetés, hogy valamit rosszul csináltunk. A lelassulás arra tanít, hogy ideje megvizsgálni a szívünket, elvonulni, böjtölni, imádkozni, meglátni a bűnt. A pap ezt a folyamatot segítette elő, amikor a tisztátalanokat elkülönítette egy időre, a táboron kívül eső helyre. (4Móz 5,2) A problémát magamnak kell rendezni Istennel, azt orvos nem tudja megtenni helyettem.

A szedett gyógyszerek nem gyógyítják a bűnt, ami kiváltotta az egész bajt. Adott esetben könnyebb ráfogni egy kórokozóra a meggyengülést, mint önvizsgálatot tartani.

Rengeteg ember jobban hisz pl. egy vírusban, mint Isten létezésében. Az ember így lesz menthetetlen! Rávilágítást kapunk a helyes eljárásra: a gyógyuláshoz nem kintről kell bevinni a megoldást a szervezetbe, hanem bentről kell kifelé tenni a fertőzést okozó hazugságokat, önzést, vádolást, stb. Majd az Úr megmutatja, hogy mik azok a rejtett „kórokozók”amiktől rosszul érezzük magunkat!

Meggyőződéssel szokták mondani, hogy: „de hát kórokozók mindig voltak, vannak és lesznek is.” Ez a szlogen kísértetiesen hasonlít egy korábbira, csak helyettesítsünk be egy nevet: Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog! Gyerekkoromban mindig csodálkoztam, hogy a manóban csinálja ezt az a Lenin, aki már maghalt. Az a szellemiség, ami őt fenntartotta, most is jelen van, csak más a neve. Az igazság az, hogy egyedül Istenre érvényes az, hogy volt, van és lesz. A kórokozók is az Isten fennhatósága alá tartoznak, Ő mindent jónak teremtett eredetileg. Amit az ember teremtett, arra már nem lehet ezt elmondani.

Jó, ha a szívünk tiszta, félelmektől és bűntől mentesített, és akkor békében élhetünk együtt a kórokozókkal. Egyébként sem a kórokozó jelenléte az elsődleges probléma, hanem a fogékonyság! (közegészségügyi tankönyv) Tudjuk, hogy a félelem nagyban növeli a fogékonyságot a betegségekre. Sokan beoltás után is tovább félnek.

A félelem ellen nincs vakcina! Amely területet nem adtunk át az életünkből Jézusnak, ott félni fogunk. Átadása után megszűnik a függőség, békés öröm, szeretet jön a szívünkbe, a teljes szeretet kiűzi a félelmet.

De vegyük csak vissza a kontrollt Isten kezéből, újra jönnek az erőlködések, küszködések, és a félelem. „ Mert aki meg akarja menteni (félti) az életét , elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja azt.” ( Mt 16,25 ) A Jézus követéséhez kapcsolt ige, életünk minden területén gyakran érvényesül, ahol választás előtt állunk. Elkezdünk félni, mert felhívják rá a figyelmünket, hogy valami félelmetes lehet. Egyébként békések vagyunk, akár a kisgyermekek, akik gondtalanul végigtapogatnak és megkóstolnak mindent, a fertőzés veszélyről mit sem tudva. Az ő lelkiismeretük még tiszta, az immunrendszerük pedig erősödik.

A képernyőkről ránk zúdul a félelemipar pszichológiailag megtervezett, marketing fogásokkal felépített ijesztése.

Jó ez a lelkünknek? Azoknak higgyünk, akik szintén félnek és a mammonban vannak, vagy Jézusnak, akiben nincs félelem megérinteni egy leprást? Ő a tiszta forrás, Belőle táplálkozzunk! Őt kérdezzük meg, hogy mi az életünkre vonatkozó helyes döntés, és hogy mi az, ami tiszta, és mi az, ami fertőző. Jobb Jézus kezében maradni, mint az emberi tudományok fogságába esni.

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*