John Wycliffe élete

Nézetei alapján a későbbi protestáns reformerek előfutárának lehet tekinteni, ugyanis többek közt azt tanította, hogy a hit mércéje a Biblia, hogy a prédikációs hitoktatás nagyon fontos és a szentségekről szóló tanításai is hasonlóak voltak a reformátorokéhoz.

Fiatalkorában Oxfordban tanult 1361-ben, az oxfordi Balliol Kollégiumban magiszter, majd ugyanabban az évben a Lincoln grófságban levő Fylinghamben rektor lett. 1363-ban kezdett az oxfordi egyetemen teológiai felolvasásokat tartani, itt nyilvánította ki legelőször a katolikus egyház elleni nézeteit. 1368-tól Ludgershallban, majd 1374-től haláláig Lutterworthban szolgált papként.

Fő érdemének az egyéni bibliaolvasás iránti igény felkeltése tekinthető, mely sokakat, mai tudásunk szerint nőket is az olvasás elsajátítására sarkallt. Az 1300-as évek végén John Wycliff volt az első, aki a Szentírást angol nyelvre fordította. Mindaddig Angliában is a latin nyelvű Bibliát használták. Fordítási munkája által John Wycliffe lehetővé tette, hogy a szegény, műveletlen néptömegek is megvilágosodhassanak a Szentírás által

(Cs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*