Példabeszédek 11,22

„Mint a disznó orrában az aranyperec, olyan a szép asszony, akinek nincs jó ízlése.”
(Példabeszédek 11,22)

Ez egy olyan ige, amiről valószínűleg soha nem hallottunk beszélni.

Ha létezne a szörnyen izgató hatású igék gyűjteménye, akkor ez biztosan az élvonalba kerülne. Egyesek máris megkérdeznék, hogy tényleg benne van ez a Bibliában? Igen, a bölcsességek gyűjteménye valóban tartalmazza. Vajon melyik igehirdető merné idézni ezt az igét a vasárnapi istentiszteleten, vagy akár egy hétköznapi bibliaórán? Nem lenne illedelmes.

Egyes férfitestvérek arcán nagyon – nagyon óvatosan pici mosoly jelenne meg, valamely korábbi emlék alapján. A nőtestvérek pedig kikérnék maguknak a célozgatást, hogy személyüket egy röfögő sáros sertéshez hasonlítják. Izzana a levegő percek alatt!

Nos, az akkori világban a nők helyzete teljesen más volt, mint manapság. Az asszony a férje tulajdona volt úgy mint a háza, és más vagyontárgya, és azt tett vele amit csak akart. Ha nem tetszett az asszony, bármilyen apróság miatt, elküldhette őt, és ezzel a nyomornak tette ki az életét. Az ige kemény hasonlatát a Példabeszédek 31, 10-31 feloldja azzal, hogy a derék asszony tulajdonságait dicséri. Ez az asszony oly erős, hogy hajnaltól éjszakáig képes dolgozni a családja érdekében ! Summásan zárja a felsorolást:
Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó. (30. v.)
Itt a lényeg, és ezt a megállapítást az Újszövetség is megerősíti:
– Az asszony jó cselekedetekkel díszítse magát és ne drága öltözetekkel (1 Tim 2, 9-10 ),
– Legyen a szív elrejtett embere, szelíd, csendes lélekkel, engedelmeskedve a férjének (1Péter 3, 1-6 ),
Az egyik nyári gyülekezeti táborban kis csoportokban beszélgettünk a Bibliáról, és a lelkésznő felolvasta a Példabeszédek 31. derék asszonyról szóló részét. Óriási lett a csend ! A férfiak tetszéssel hallgattak, majd pár asszony megjegyezte, hogy a mai világ más, és lehetetlen megfelelni ilyen elvárásoknak.

Egy nő akár szép vagy átlagos, egyaránt lehet ízléses, vagy ízléstelen. De akik az Urat félik, előbb vagy utóbb kiformálódik bennük az a jó ízlés, ami tetszik az Úrnak és az embereknek is.
(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*