Példabeszédek 15,1

„A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.” (Példabeszédek 15,1)

Történetek a Spurgeon család életéből

Waterbeach városkában élt egy asszony, aki mindig mindenkit kritizált. Mindenkiről csak rosszat mondott. Spurgeont figyelmeztették az emberek, hogy legyen óvatos vele.

Az asszony nem volt keresztyén, templomba sem járt, de Spurgeon tudta, hogy ezen a kis településen egyszer biztosan találkozni fognak. Ezért már előre kigondolta, hogy fog vele beszélni.
Aztán egyik reggel Spurgeon az asszony háza előtt ment el, aki éppen a kapuban állt. Ránézett Spurgeonra és felismerte a lelkészt. Elkezdte kritizálni, és csúnya dolgokat kiabált rá. Vajon Spurgeon védekezett, vagy hasonlóan durva szavakat mondott neki? Nem! Most jött el az ideje, hogy tervét valóra váltsa. Egyszerűen rámosolygott a szidalmazóra, és így szólt hozzá: „ Köszönöm, jól vagyok, remélem, ön is hasonlóképpen.”

Ez újabb dührohamot váltott ki az asszonyból. Ekkor Spurgeon még mindig mosolyogva így folytatta: „Igen, valóban úgy néz ki, hogy esni fog. Jobb is, ha sietek.”
Ekkor az asszony felkiáltott: „ Ó, hát az az ember süket, mint a föld, semmi értelme ezzel veszekedni! Áldja meg az Isten az ilyen embert!

A fenti igeversre kell emlékeznünk, ha valaki rosszat mond rólunk. Válaszolhatnánk ugyanolyan indulattal, de abból csak még nagyobb veszekedés lenne. Jobb, ha barátságosan válaszolunk, akkor talán rájön a másik személy, hogy milyen illetlenül viselkedett.

Mark Roberts

A rágalomra adandó legjobb válasz a jó cselekedetekben való fokozott buzgóság.
C. H. Spurgeon

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*