Az elménk védelme

„Nem vetem a tekintetemet haszontalan dolgokra…” (Zsoltárok 101, 3a)

Sok olyan embert lelki gondoztam, aki egy erkölcsi kudarc után azt mondta:  „ Egyszerűen nem tudom, hogyan történt.”  Gyakran felelem: „ De tudod. A tested pontosan azt tette, amit azt elméd akart.” Néha így sem kapcsolják össze a két dolgot, ezért egy kérdéssel folytatom: „Mivel tápláltad az elmédet, mielőtt meghoztad ezt a sajnálatod döntést?” Miközben elmesélik, hogy évekig erkölcstelen dolgokkal táplálkoztak olyan forrásból, mint a tévé, internet, könyvek és magazinok, legszívesebben felkiáltanék:  „ Akkor mire számítottál?”

Városi fiú létemre még én is tudom, hogy ha répamagokat ültetünk, akkor sárgarépa fog nőni a kertünkben. Ültessük el a tisztátalan gondolatok mentális magjait, és végül az erkölcstelen viselkedés keserű termését fogjuk aratni!  Minden frusztrált számítógép tulajdonos ismeri ezt az elvet. Ha hibás adatokkal töltjük meg az elménk merevlemezét, hatalmas mértékű erkölcsi összeomlásra számíthatunk. Azt aratjuk, amit vetettünk. Ha szeméttel tápláljuk a „komputert” , szemét fog kijönni belőle!

Teremtőnk terve szerint a nemi egyesülés a házassági szövetségben alkalmazott eszköz, mellyel mi, emberek az Ő egységét mutatjuk be. Ám sajnos az ember sokszor visszaél ezzel. Erkölcstelenségnek  nevezünk minden olyan gondolatot, szót vagy cselekedetet, amely ellentétes a házastársi egységre vonatkozó isteni tervvel. Tehát őriznünk kell az elménket mindattól, ami eltorzítja a gondolkodásunkat ezzel az Isten által elrendelt céllal kapcsolatban. Ezek a rossz magok, az elménket beszennyező szemét.

Nem létezik közömbös szemlélés!

Hálás vagyok a fejlett technikáért és a rendelkezésre álló elektronikus eszközökért. Általuk gyorsabban és távolabbról tudok kommunikálni, könnyebben és eredményesebben tudok tanulni.  Ezt a könyvet nem lúdtollal, pergamenre írtam. Nagyon hálás vagyok a szövegszerkesztő és a helyesírás ellenőrző programokért.  Ám azt is jól tudom, hogy olyan korban élünk, amikor többé nem használhatjuk könnyelmű módon ezeket az eszközöket.

Randy Alcorn mélyreható kérdést tesz fel: „ Hogyan válik elfogadhatóvá egy megrázó vagy szégyenletes dolog csak azért, mert nem az ablakon, hanem a tévén keresztül látjuk?”  Aztán kijelenti: „ Azok a szülők , akiknek álmukban sem jutna eszükbe egy mocskos gondolkozású felnőtt felügyeletére bízni a gyermekeiket, megteszik ezt, valahányszor hagyják hogy a gyermekeik keresgéljenek a csatornák között. Nem tudom elképzelni, hogy megengedjem valakinek, hogy a nappalimban az orrom előtt paráználkodjon. Akkor miért engedem oda ugyanazon bűnös tevékenységről készített felvételeket?”

Ahogy ostobaság lenne arra gondolni, hogy lepihenhetünk egy lőtéren, úgy többé olyasmi előtt sem heverészhetünk elővigyázatlanul, ami szavakkal és képekkel bombáz minket.  Aki törődik az erkölcsi tisztaságával, annak számára nem létezhet véletlenszerű tévé- vagy filmnézés, válogatás nélküli  internetezés, sem pedig értelmetlen könyv- vagy újságolvasás.  A tévészemét mai világában mindig ébernek kell lennünk, megvédve elménket mindattól, ami eltorzítja a szexualitásunk tökéletes isteni tervét.

Sok évvel ezelőtt egy kedves barátom volt az egyik első ismerősöm, aki műholdas televíziót vásárolt. Aggodalmamat fejeztem ki felé amiatt, hogy most már milyen könnyen találkozhat a csatornák százainak komoly vizuális kísértésével. Biztattam őt, hogy ragasszon néhány figyelmeztető szót a távirányítóra. Talán te is megteheted  ezt az összes készülékeddel és mindazzal, amit még az elméd közelébe engedsz. Íme, néhány javaslat:

„ Én, és az én egerem az Urat szolgáljuk.”

„ Uram, ne engedj elmerülnöm a tévécsatornák tengerében!”

„ Szentek legyetek, mert én szent vagyok”  ( 1 Péter 1,16 ).

„ Nem vetem a tekintetemet haszontalan dolgokra” ( Zsolt 101,3 ).

„ Dicsőítsétek tehát Istent testetekben” ( 1 Kor 6,20 ).

Sietek hozzátenni még valamit. Bármilyen márkájú készüléket használunk is a médiafogyasztásra, mindegyikben van valami közös – a kikapcsoló gomb! Használjuk gyakran, és „ Isten békessége… meg fogja őrizni szívünket és gondolatainkat a Krisztus Jézusban” ( Fil 4,7 ).

James M. Cecy: A tisztaságért folytatott harc c. könyvéből

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*