Egy apró csavar

„ Kiálts hozzám és válaszolok, hatalmas és megfoghatatlan dolgokat jelentek ki neked, amelyekről nem tudhatsz.” (Jeremiás 33, 3)

Márciusi szombat napot írtunk. Tudtam, hogy aznap mindenki futni fog a saját útján, de még előtte reggeli áhítatban Isten vezetését kerestem az életemre, napomra. Ezt olvastam: „Kiálts hozzám és válaszolok, hatalmas és megfoghatatlan dolgokat jelentek ki neked, amelyekről nem tudhatsz.”

Megértettem, Isten számára nincs lehetetlen. Egy dolog hinni abban, hogy Isten tesz csodákat a Bibliában, komoly hívő emberek életében vagy egy barátunk életében, teljesen más dolog elhinni teljes szívvel, hogy Isten bármit meg tud tenni az én életemben is. Tehát kérnem kell Istent, hogy mutassa meg, ami számomra fontos ma. Ha feladat, akkor teljesítsem hittel, azzal az erővel, képességgel, tudással, ami éppen rendelkezésre áll. Így indítottuk a napot.

Délelőtt elvitték Botondot, a nagyobb fiúnkat a gyermek istentiszteletre, így az autót nem kellett használjam. Ebédelt a család, és közben arról beszéltünk, hogy jó lenne elmenni az esti Bibliakörre a közeli faluba, ami 30 percre van. Feleségem is biztatott, menjünk el, így elhatároztuk, hogy menni fogunk. Testvérekkel együtt lenni mindig áldás és felemelő.

Közben el kellett mennem Botondért. Elindultam az autóval, minden rendben volt felvettem a gyereket és hazaérkezve beálltam a garázsba. Botond is kiszállt az autóból és amikor odaért a bal első kerékhez megállt, és azt mondta: Apa, nézd, egy csoki van a földön. Felvette, és akkor megállt az ütő bennem. Egy nagy csavarnak a rozsdás feje volt a kezemben. Felismertem azonnal, hogy az autóból való, de vajon honnan? Villámként futott végig az agyamon, hogy hogy ha ez egy fékfunkciós csavar, akkor hála, hogy hazaértünk. Hogyan fogunk így eljutni az esti bibliakörre?

Meghajoltam és imádkozni kezdtem, hálával, hogy Isten megőrzött a balesettől és a nagyobb kártól, bár még nem tudtam, hogy mi a hiba. Aztán kértem Isten segítségét, hogy meg tudjam javítani. Eszembe jutott a reggeli igevers: „hatalmas és megfoghatatlan dolgokat jelentek ki neked…” Ez a kisfiú egy eszköz volt Isten kezében. Én, lehet, észre sem veszem a letört csavar fejét, vagy ha látom is, csak tovább rúgtam volna.

A kerék leszerelése után megtaláltam a csavart, aminek a feje a kezemben volt. A lengéscsillapító és a kerékagy, amire rögzítve van a fék is, találkozása volt ezzel összecsavarozva. Sikerült kicserélnem egy másik, nagy szilárdságú csavarra. Betettem egy műanyag zacskóba, és felcímkéztem az adott nap dátumával, hogy emlékezzek Isten csodálatos, kézzelfogható, szemmel látható megmentésére, megőrzésére.

Később útban a bibliakörre kielemeztük az esetet a feleségemmel.

Ha útközben hagyom el a letört csavarfejet, tudomásunkra sem jutott volna, hogy egy balesetveszélyes alkatrész van az autóban.

Ha Botond nem veszi észre a letört csavarfejet, elindultunk volna családostul a bibliakörre, és csak idő kérdése lett volna, hogy mikor ugrik szét a kormányzás, a fék, vagy vágódik ki a bal első kerék.

Ha az első gödörbe belementünk volna, és bekövetkezik a legrosszabb, az autó is kárt szenved, mi is megsérülhettünk, nem értünk el a bibliakörre, pénzbe került volna az autó hazaszállítása… és még ki tudja, mennyi baj jött volna vele együtt.

Ha Isten nem lenne kegyelmes az övéihez, az ördög pillanatok alatt eltenne az útból.

Isten betartja a szavát, megóv a veszedelem napján, kijelent felfoghatatlan rozsdás csavarokat, amelyekről nem tudhatok.

Isten megóv a nehéz időszakban, és nem enged többet, mint amit el tudnánk viselni, sőt megadja a kimenekedés módját is.

Az ördög tudta, hogy készülünk az esti bibliakörre, és akadályt akart az utunkba hengeríteni, vagy egyenesen a halálunkat akarta, mert ő embergyilkos volt kezdettől fogva.

Az Úr megőrzött, amit nyilvánvalóan láthattunk a szemünkkel.

Kedves olvasó, gondolj vissza az elmúlt hetedre, napodra! Lásd meg, hogy ha Isten nem tartaná kezét fölötted minden pillanatban, már csak emlékként gondolnának rád a rokonaid, barátaid, szomszédaid. Írj fel egy füzetbe minden nap valamit, amiben megláttad Isten gondoskodását, megőrzését, kegyelmét, szeretetét, vezetését! Adj hálát érte Neki!

B. László

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*