Gyógyulást segítő kérdések

„…. Bizony, mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába.”  (Máté 18,3)

Isten országában az a természetes, hogy mindig történik csoda, ez a megszokott.

Sokan elismerik, hogy amikor a helyzetük hirtelen jobbra fordult, kilábaltak egy nehézségből, felgyógyultak a betegségből, azt mind Istennek köszönhetik. Aztán mindenki visszatér az élménnyel a hétköznapokba, még sokáig emlegetik a megtapasztalást, mert frissebbek nincsenek. Talán nem is jár több egy embernek élete során, úgy gondolják.

Pedig van, aki úgy képes szemlélni a napjait, hogy mindig lát csodát, örül az apróságoknak, és gyakran tud hálát adni mindenért.

Emlékszem egy kedves fotóra.  Afrikai kisfiúk guggolnak egy nagy tócsa mellet. Mindenki tetőtől talpig vastagon sáros, mintha iszappakolás lenne rajtuk, és elégedett boldogsággal, fehér fogsorral  mosolyognak a fotós felé. Azt gondoltam, hogy ilyen lehet a mennyország. Önfeledten örülni, mint a nincstelen gyermekek, állandóan ebben lenni, mert ilyen az élet az Istennel.  A kicsik ezt maguktól tudják, amíg a felnőttek vissza nem terelik őket a szabályokkal és kötelességekkel teli világi életbe.  A gyermek szempontjából a tócsa azért létezik, hogy boldogan lehessen benne tapicskolni, sarazni. A felnőtt szempontjából csak kosz forrás, amitől óvni kell a gyereket.

Nem véletlen, hogy Jézus azt mondja, hogy ha nem lesztek olyanok, mint a kis gyermekek, nem mehettek be a mennyek országába. A felnőttek elfelejtették a gyermeki lelkületű önfeledt örömöt,  az alázatot,és az állandó ráhagyatkozást az Istenre.  Hogyan kerüljünk vissza az Istennel járók boldogságába, az egészség , a teljesség megélésébe, hogy gyermeki bizalommal tudjunk élni újra?

Egy ismerősöm szerint tisztázni kell pár kérdést, hogy ez megtörténhessen.

Hajlandó vagy e mindent, ami elválaszt az élettől és az egészségtől, elengedni?

Hajlandó vagy e belátni, hogy igazából nem is tudod, mi választ el az élettől és az egészségtől?

Hajlandó vagy e kérni a Teremtőt, hogy segítsen meglátni, és hogy Ő nyissa meg a szemedet, hogy mi választ el az élettől és az egészségtől?

Hajlandó vagy e belátni, hogy a magad erejéből, sem más ember erejéből és tudományából nem tudsz elengedni semmit abból, ami elválaszt az élettől és az egészségtől?

Hajlandó vagy e kérni a Teremtőt, hogy elvegyen mindent, ami elválaszt  téged Tőle, aki az élet és az egészség?

Hajlandó vagy e kérni Őt, hogy az élet szavát beírja a lelkedbe?

Nehéz szembesülések ezek! Bántják az érzékeny egót, és felszínre kerülnek a konkrét bűnök. A lelki műtét során Isten fájó pontokra mutat rá. De mindezt kíméletesen teszi, lépésről lépésre, hogy elbírjuk, és ne zúduljon ránk minden egyszerre.

Ha a  kérdésekre őszintén igennel tudsz válaszolni, meg fogod érteni Jézus gyógyító szavait, amelyek soha el nem múló életet és egészséget  adnak neked.

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*