Lukács 22,46

„Miért alusztok? Keljetek fel, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek!”

Mikor hajlamos leginkább álmosságra a keresztyén? Nem akkor, amikor éppen jól mennek dolgai? Nem találjátok ti is így? Amíg szenvedésetekkel naponként a kegyelem trónja elé kellett járulnotok , nem voltatok-e éberebbek, mint most? A kényelmes utak álmos vándorokat eredményeznek.

Veszélyesek azok az idők is, amikor lelkiekben minden zökkenőmentesen halad. A Zarándok útjában sem akkor lett álmos Keresztyén, amikor oroszlánok leselkedtek rá, amikor a folyón átgázolt, vagy amikor megküzdött Apollyonnal, hanem amikor a Nehézség Dombjára félig felkapaszkodott, és egy kellemes lugast talált: ott leült és rögtön elaludt, nagy bánatára és kárára. Az Elvarázsolt Föld olyan hely, ahol enyhe, balzsamosan illatos szellők fújdogálnak, hogy álomba ringassák a vándort. Gondoljatok Bunyan leírására:

„Akkor odaérkeztek egy lugashoz, amely kellemes volt és a fáradt vándoroknak nagy fölüdülést ígért, mert pompás bolthajtásai voltak, üde zöld és köröskörül kényelmes pamlagokkal ellátva. Volt ugyanott egy puha fekvőhely is, amelyre a fáradt vándor lefeküdhetett. A lugast a Restek barátjának nevezték és azért készült, hogy a vándorok közül egyesek itt megpihenjenek, ha fáradtak volnának.”

Higgyétek el nekem, hogy éppen a kényelmes és kellemes helyeken csukják le az emberek a szemüket, és tévednek a feledékenység álmodozó országába. Ebenezer Erskine, a skót  prédikátor találóan jegyezte meg:

„Jobban szeretek egy ordító oroszlánt, mint egy alvó ördögöt,”

Egyetlen kísértés sem olyan veszedelmes, mint amikor egyáltalán nem kísértetünk. A szükséget szenvedő lélek nem alszik, csak miután elértük a békés magabiztosságot és teljes biztonságot, akkor kerülünk abba a veszedelembe, hogy elszenderedünk.

A tanítványok az után álmosodtak el, hogy látták az Úr Jézust a megdicsőülés hegyén. Vigyázz, örvendező keresztyén, a kedvező élethelyzet a kísértések közvetlen szomszédja! Légy nagyon boldog, de azért vigyázz!

C. H. Spurgeon

(Zs)

Be the first to comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*